Зіра – це найвідоміше найменування спеції, яку також називають кмином, зэрой, римським кмином, книмом і каммуном.
Зіра містить велику кількість активних речовин, які надають сприятливий вплив на людський організм. Його харчова цінність на 100 г представлена: білки — 17,81 г; жири — 22,27 г; вуглеводи — 44,24 р. Пряність вважають самостійним вітамінно-мінеральним комплексом, до складу якого входять: вітаміни групи відповідають за вироблення енергії, синтез білка, нормалізують роботу нервової системи і шлунково-кишкового тракту; вітамін А: прекрасний антиоксидант, приймає участь в окислювальних процесах, нормалізує обмінні процеси, сприяє регенерації шкіри, уповільнює старіння організму;
У народній медицині насіння зіри використовують для: нормалізації роботи серцево-судинної системи. Активні компоненти прянощі приводять в норму рівень холестерину, попереджають утворення тромбів, служать профілактикою інфарктів та інсультів;
Посилення розумової активності. Регулярне вживання приправи сприятливо позначається на роботі нервової системи, покращує пам'ять, активізує надходження кисню в клітини мозку, налагоджує сон, бореться з безсонням; нормальної роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Корисні речовини, що містяться в насінні, нормалізують перистальтику, покращують метаболічні процеси, виводять шкідливі елементи, шлаки і токсини, дозволяють швидко і ефективно спалювати зайвий жир;
Поліпшення зору. Доведено, що зіра здатна покращувати гостроту і чіткість зору, нормалізує мікроциркуляцію, стабілізує акомодацію; загоєння ран. Насіння культури мають антисептичну, протизапальну властивість, загоюють рани, зменшують почервоніння, сприяють швидкій регенерації тканин. Також кумін широко відомий в якості афродізіака, здатного нормалізувати репродуктивну функцію статевих органів, підвищувати потенцію та лібідо.
Протипоказання
Не позбавлена зіра і протипоказань. Як і інші продукти, що вона при надмірному споживанні може спровокувати алергічні реакції і проблеми з травленням. Категорично забороняється вживати спецію при: підвищеній кислотності шлунка, так як може викликати печію, больові відчуття в кишечнику, викликати запори або діарея; виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, загостренні гастриту. Кумін здатний викликати здуття живота, втрату ваги, інтоксикацію організму, призводити до кровотеч, блювоті, депресій; сахарном диабете, поскольку содержит компоненты, повышающие уровень сахара в крови.
В некоторых случаях индийская пряность может оказаться вредной. Ее нельзя применять при индивидуальной непереносимости, склонности к аллергии. Злоупотребление кумином может вызывать: скачки артериального давления — возникают головные боли, головокружение, тошнота; частые позывы в туалет, которые проявляются из-за мочегонного действия пряности; ухудшение работы мозга — снижается поступление кислорода в клетки мозга, нарушается работа нервной системы. Також при неконтрольованому споживанні прянощі може спостерігатися апатія, депресія, почервоніння очей, непритомність, виснаження імунної системи аж до настання токсичного шоку.
© Agronomu.com
Основні | |
---|---|
Виробник | Світ Трав |
Країна виробник | Індія |
Тип спецій | Зіра |
Упаковка | Пакет з крафт-паперу |
Вага | 50 г |
- Ціна: 50 ₴/упаковка