Класичні методи приготування лікарських форм.
НАСТІЙ І ВІДВАР.
Настої і відвари - рідка лікарська форма отримується шляхом заливання холодною водою рослинної лікарської сировини та подальшого кип'ятіння його на водяній бані, настоювання і проціджування.
Настои отличаются от отваров временем кипячения и настаивания растительного сырья, а также настои чаще готовят из листьев, цветов травы, тогда как отвары - из грубых частей растения - корней, коры, корневищ, стеблей, ягод и иногда толстых кожистых листьев.
Растительное сырьё (высушенные различные части лекарственных растений) предварительно измельчают до частиц размером: траву и листья не более 5 мм, лист толокнянки, брусники и эвкалипта до 3 мм, корневища, корни, стебли и кору до 7 мм, плоды и семена до 0,5 мм. Цветы не измельчают.
Подрібнені частини рослини зважують (в грамах) або відмірюють за обсягом (в частинах), поміщають у фарфоровий або емальований посуд, заливають водою кімнатної температури, закривають кришкою і ставлять на киплячу водяну баню. Нагрівають, знімають з водяної бані, відстоюють і проціджують через складену вдвічі марлю.
Режим екстракції:
Якщо об'єм до 1 літра то:
Настій кип'ятять 15 хвилин. Настоюють 45 хвилин
Відвар кип'ятять 30 хвилин. Наполягають 10хвилин
Якщо обсяг більше 1 літра то:
Настій кип'ятять 25 хвилин. Настоюють 45 хвилин.
Відвар кип'ятять 40 хвилин. Настоюють 10 хвилин.
Існують винятки, але вони будуть вказані в прописі.
Якщо в прописі зазначено: «1 склянку» це означає за обсягом 200 мл Після проціджування відвар або настій повинен бути доведений до початкового об'єму.
Якщо буде напис: « Отримати відвар або настій» або « Відвар трави..», ви керуєтеся наведеними вище правилами приготування, всі інші методи отримання відвару або настою будуть вказані в прописі.