Продавець Світ Трав - трави, індивідуальні збори, чаї та спеції розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1974 відгуків
Ми в соціальних мережах! Підписуйтесь, кнопки праворуч :)
+380 (96) 665-13-33
+380 (99) 665-13-33
вулиця Сумська, 77/79, Харків, Україна
Кошик
Світ Трав. Сушені трави, збори, спеції, чаї

Як позбутися від застуди. Аюрведа

Як позбутися від застуди. Аюрведа
Настав самий неприємний період осені — в цей час люди особливо схильні до застуд. Як уберегтися від них? Можна зробити це без стала надмірно традиційної хімії?

Поради про те, які рецепти індійської медицини — аюрведи знадобляться восени, дає Віталій Єфімов, керівник медичного центру, фахівець зі східних систем оздоровлення.

- Віталій Миколайович, перш за все, підійде нам індійська медицина? Клімат різний...

- Деякі люди дивуються, дізнавшись, що індійці теж страждають застудами. Але не у всій же Індії постійно жаркий клімат! На півночі взимку прохолодно, а вночі — дуже холодно. Простуджуються і на початку сезону дощів. Так що захворювання це, настільки типове для нашої сльотавої осені, добре відомо лікарям-аюрведистам, але називається у них не «застуда», а «пратишайя».

- Чи є панацея від усіх простудних бід?

- Найпопулярнішим засобом від застуди є куркума. У Середній Азії вона служить незмінною приправою до пловам, так що в південних регіонах Росії досить поширена. Є її порошок і у всіх містах центральної Росії, його продають і на ринках, і в магазинах. Процедура дуже проста: порошок нагрівається на сковорідці, і ви вдихаєте його ароматні пари. Повторювати цю дію можна кожну пару годин.

Якщо запалене горло, куркуми роблять полоскання: дві щіпки прянощі і дві щіпки солі (бажано морської) на склянку води. Недуга проходить через день-два.

Якщо у вас взагалі ослаблений імунітет і ви схильні до застуд, намагайтеся якомога частіше вживати куркуму в холодну пору року як приправу до страв, оскільки вона має зігріваючу та бактерицидною дією. До того ж куркума покращує травлення, запобігає підвищене газоутворення, допомагає зберегти корисну флору товстого кишечнику. Особливо рекомендується використовувати її тим, хто їсть багато їжі з високим вмістом білка, тобто м'яса, молока і бобових.

- Чула, що добре допомагає гвоздична масло.

- Так гвоздична олія широко застосовується для інгаляцій при застуді, хоча у нас більше відомо як засіб від зубного болю. Виготовити з нього ліки теж елементарно: капнути 3-4 краплі в киплячу воду і вдихати. Закриватися рушником, як зазвичай роблять дихаючи над картоплею, не треба — легко обпектися. Можна таким же чином скористатися порошком імбиру

- 1 чайна ложка на літр води. Гвоздичні і імбирні інгаляції набагато ефективніше картопляних.

Часто при застуді призначають також наступний рецепт: стерта в порошок суміш з рівної кількості кореня солодки, чорного перцю і сушеної коринки (часто цю ягоду називають ірга). Приймають двічі на день приблизно по третині чайної ложки, запиваючи гарячою водою.

- Що робити, якщо застуда розігралася щосили?

- Якщо застуда вкрай здолала, супроводжуючись головним болем, нежитем, запальним процесом в горлі і підвищеною температурою, аюрведа радить двічі в день з'їдати стручковий перець, закушуючи його медом і запиваючи теплим молоком. Це оберігає від неприємностей легкі і захищає печінку від які накопичуються в організмі токсинів.

Відчуття ломоти в тілі зніме імбирна ванна. Матерчатий мішечок з тертим імбиром прив'язують під краном таким чином, щоб крізь нього проходила струмінь гарячої води. Приймають ванну не більше 10 хвилин.

- Як бути, якщо закладений ніс?

- Натріть область пазух пастою з тертого імбирного кореня, розведеного гарячою водою. Може виникнути відчуття невеликого печіння, однак ніякої шкоди (наприклад, червоних плям на шкірі) від нього не буде.

До речі, ця ж паста, якщо нанести її на лоб, знімає головний біль.

- Моя бабуся ще радила в таких випадках дрібно нарізати часник, обернути його марлею і засунути в ніс. Взагалі-то допомагало, але...

- ... не для всіх! Правильно? — розсміявся Віталій Єфімов. — Крутуватий ефект. Можна спалити всю слизову. Насправді тим, хто смів і хоче домогтися потрібного ефекту скоріше, можу порадити втягувати в ніздрі подрібнений до пудроподібного стану порошок кореня аїру. Процедура зазвичай викликає активне чхання, але дихальні шляхи прочищаються досить швидко.

Якщо трохи відволіктися від осінніх захворювань, то можна згадати, що в традиційній індійській медицині вважається, що аїр покращує роботу інтелекту. Так, щоб у немовляти не було затримки в розумовому розвитку, лікарі-педіатри (в аюрведі це дуже сильне напрямок) готували для нього особливий екзотичний препарат. Нагрівали тоненьку, в волосок, золотий дріт і по осі протикали нею кореневище аїру. Потім його разом із золотом розтирали на камені, отриманий порошок змішували з материнським молоком і щодня давали дитині по 0,5-1 чайній ложці.

Звичайно, скористатися цим рецептом у наших умовах проблематично, але ті, хто скаржиться на погану пам'ять, можуть спробувати двічі в день — вранці і ввечері приймати щіпку дрібно подрібненого кореня аїру з 0,5 чайної ложки меду. А з готових препаратів, що продаються в наших аптеках, для поліпшення розумових здібностей можу порекомендувати травичку під назвою «готу кола» (щитолисник південноазіатський) — придбати або замовити його можна навіть в звичайних аптеках.

- Але повернемося до застуд. До кашлю, наприклад.

- Дієвою допомогою при будь-яких видах кашлю є чайна ложка часникового соку, який заїдають медом, додаючи в нього трохи топленого масла.

Застосовують і полоскання: на склянку теплої води щіпку солі (краще морської) та пару щіпок куркуми.

При сухому кашлі корисно смоктати гвоздику з шматочком цукру (без цукру у роті виникне печіння).

При кашлі з мокротою — порошок з суміші імбиру меленого чорного і стручкового перцю і солодки, який приймають по 40г двічі в день, заїдаючи знову ж медом.

Гарну дію надає при вологому кашлі також пряний чай, нагадує знайомий нам глінтвейн: половина чайної ложки імбиру щіпка меленої гвоздики і щіпка меленої кориці і кардамона заливаються окропом і витримуються на слабкому вогні 5-10 хвилин. Це досить сильний засіб, більше однієї порції за раз вживати не рекомендується, інакше може почастішати серцебиття.

Без жодних обмежень — як при вже почалася застуді, так і в профілактичних цілях — можна приймати чай з квітів гібіскуса (часто він продається під назвою «каркаде»), надзвичайно багатого вітаміном С.

В півлітра окропу додається столова ложка квітів, 1 паличка кориці (або щіпка меленої, але без цукру) і від чайної до столової ложки тертого імбиру (дітям поменше, дорослим побільше). Витримати на слабкому вогні 10 хвилин, потім процідити і пити гарячим, заїдаючи медом. Деяким подобається додавати в цей відвар апельсиновий сік, що робить його ще корисніше.

Хорошим питвом при простудних захворюваннях є також гарячий яблучний сидр. Нагрійте півлітра яблучного соку, додайте в каструльку тонко нарізаний і обов'язково очищений від шкірки невеликий апельсин, паличку кориці і дві гвоздичинки. Тримати на слабкому вогні (такому, щоб кипіння практично не було) потрібно близько 20 хвилин.

- Ви часто згадуєте мед, але говорите — заїдати ложкою меду. Звичайно ж мед прямо в чашку гарячого чаю кладуть. І нормально, начебто.

- Мед — чудовий засіб при застуді, і при безлічі інших захворювань. Аюрведа вважає його, поряд з топленим маслом, продуктом, який найкращим чином доносить цілющі речовини до тканин організму. Все так.

Проте мед категорично не можна нагрівати — з нектару він перетворюється на отруту, засмічуючи травний тракт і виробляючи токсини!

В рівній мірі, не раджу по два, тим більше — по три і більше разів розігрівати воду в чайнику. Один раз вскипятили — все. Якщо потім ви її охлаждаете і знову розігріваєте, ви привносите в свій організм купу гидоти.

- Чи є загальні принципи дієти при застуді?

- При простудних захворюваннях у меню обов'язково включають апельсиновий сік (чим більше, тим краще), часник, а також супи. В супах повинні бути присутніми інгредієнти, які, за класифікацією аюрведи, володіють гірким або кислим смаком. Гіркий смак у більшості трав з темно-зеленим листям. Гірчинка присутня також в моркві, кмин, насіння та олії з кунжуту. «Кислими» вважаються, наприклад, йогурт, сир, лимон, томати, оцет.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner