Продавець Світ Трав - трави, індивідуальні збори, чаї та спеції розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1924 відгуків
Ми в соціальних мережах! Підписуйтесь, кнопки праворуч :)
+380 (96) 665-13-33
+380 (99) 665-13-33
вулиця Євгена Котляра, 20 (склад), 61000, Харків, Україна
Кошик
Світ Трав. Сушені трави, збори, спеції, чаї

Як позбутися від застуди. Аюрведа

Як позбутися від застуди. Аюрведа
Настав самий неприємний період осені — в цей час люди особливо схильні до застуд. Як уберегтися від них? Можна зробити це без стала надмірно традиційної хімії?

Поради про те, які рецепти індійської медицини — аюрведи знадобляться восени, дає Віталій Єфімов, керівник медичного центру, фахівець зі східних систем оздоровлення.

- Віталій Миколайович, перш за все, підійде нам індійська медицина? Клімат різний...

- Деякі люди дивуються, дізнавшись, що індійці теж страждають застудами. Але не у всій же Індії постійно жаркий клімат! На півночі взимку прохолодно, а вночі — дуже холодно. Простуджуються і на початку сезону дощів. Так що захворювання це, настільки типове для нашої сльотавої осені, добре відомо лікарям-аюрведистам, але називається у них не «застуда», а «пратишайя».

- Чи є панацея від усіх простудних бід?

- Найпопулярнішим засобом від застуди є куркума. У Середній Азії вона служить незмінною приправою до пловам, так що в південних регіонах Росії досить поширена. Є її порошок і у всіх містах центральної Росії, його продають і на ринках, і в магазинах. Процедура дуже проста: порошок нагрівається на сковорідці, і ви вдихаєте його ароматні пари. Повторювати цю дію можна кожну пару годин.

Якщо запалене горло, куркуми роблять полоскання: дві щіпки прянощі і дві щіпки солі (бажано морської) на склянку води. Недуга проходить через день-два.

Якщо у вас взагалі ослаблений імунітет і ви схильні до застуд, намагайтеся якомога частіше вживати куркуму в холодну пору року як приправу до страв, оскільки вона має зігріваючу та бактерицидною дією. До того ж куркума покращує травлення, запобігає підвищене газоутворення, допомагає зберегти корисну флору товстого кишечнику. Особливо рекомендується використовувати її тим, хто їсть багато їжі з високим вмістом білка, тобто м'яса, молока і бобових.

- Чула, що добре допомагає гвоздична масло.

- Так гвоздична олія широко застосовується для інгаляцій при застуді, хоча у нас більше відомо як засіб від зубного болю. Виготовити з нього ліки теж елементарно: капнути 3-4 краплі в киплячу воду і вдихати. Закриватися рушником, як зазвичай роблять дихаючи над картоплею, не треба — легко обпектися. Можна таким же чином скористатися порошком імбиру

- 1 чайна ложка на літр води. Гвоздичні і імбирні інгаляції набагато ефективніше картопляних.

Часто при застуді призначають також наступний рецепт: стерта в порошок суміш з рівної кількості кореня солодки, чорного перцю і сушеної коринки (часто цю ягоду називають ірга). Приймають двічі на день приблизно по третині чайної ложки, запиваючи гарячою водою.

- Що робити, якщо застуда розігралася щосили?

- Якщо застуда вкрай здолала, супроводжуючись головним болем, нежитем, запальним процесом в горлі і підвищеною температурою, аюрведа радить двічі в день з'їдати стручковий перець, закушуючи його медом і запиваючи теплим молоком. Це оберігає від неприємностей легкі і захищає печінку від які накопичуються в організмі токсинів.

Відчуття ломоти в тілі зніме імбирна ванна. Матерчатий мішечок з тертим імбиром прив'язують під краном таким чином, щоб крізь нього проходила струмінь гарячої води. Приймають ванну не більше 10 хвилин.

- Як бути, якщо закладений ніс?

- Натріть область пазух пастою з тертого імбирного кореня, розведеного гарячою водою. Може виникнути відчуття невеликого печіння, однак ніякої шкоди (наприклад, червоних плям на шкірі) від нього не буде.

До речі, ця ж паста, якщо нанести її на лоб, знімає головний біль.

- Моя бабуся ще радила в таких випадках дрібно нарізати часник, обернути його марлею і засунути в ніс. Взагалі-то допомагало, але...

- ... не для всіх! Правильно? — розсміявся Віталій Єфімов. — Крутуватий ефект. Можна спалити всю слизову. Насправді тим, хто смів і хоче домогтися потрібного ефекту скоріше, можу порадити втягувати в ніздрі подрібнений до пудроподібного стану порошок кореня аїру. Процедура зазвичай викликає активне чхання, але дихальні шляхи прочищаються досить швидко.

Якщо трохи відволіктися від осінніх захворювань, то можна згадати, що в традиційній індійській медицині вважається, що аїр покращує роботу інтелекту. Так, щоб у немовляти не було затримки в розумовому розвитку, лікарі-педіатри (в аюрведі це дуже сильне напрямок) готували для нього особливий екзотичний препарат. Нагрівали тоненьку, в волосок, золотий дріт і по осі протикали нею кореневище аїру. Потім його разом із золотом розтирали на камені, отриманий порошок змішували з материнським молоком і щодня давали дитині по 0,5-1 чайній ложці.

Звичайно, скористатися цим рецептом у наших умовах проблематично, але ті, хто скаржиться на погану пам'ять, можуть спробувати двічі в день — вранці і ввечері приймати щіпку дрібно подрібненого кореня аїру з 0,5 чайної ложки меду. А з готових препаратів, що продаються в наших аптеках, для поліпшення розумових здібностей можу порекомендувати травичку під назвою «готу кола» (щитолисник південноазіатський) — придбати або замовити його можна навіть в звичайних аптеках.

- Але повернемося до застуд. До кашлю, наприклад.

- Дієвою допомогою при будь-яких видах кашлю є чайна ложка часникового соку, який заїдають медом, додаючи в нього трохи топленого масла.

Застосовують і полоскання: на склянку теплої води щіпку солі (краще морської) та пару щіпок куркуми.

При сухому кашлі корисно смоктати гвоздику з шматочком цукру (без цукру у роті виникне печіння).

При кашлі з мокротою — порошок з суміші імбиру меленого чорного і стручкового перцю і солодки, який приймають по 40г двічі в день, заїдаючи знову ж медом.

Гарну дію надає при вологому кашлі також пряний чай, нагадує знайомий нам глінтвейн: половина чайної ложки імбиру щіпка меленої гвоздики і щіпка меленої кориці і кардамона заливаються окропом і витримуються на слабкому вогні 5-10 хвилин. Це досить сильний засіб, більше однієї порції за раз вживати не рекомендується, інакше може почастішати серцебиття.

Без жодних обмежень — як при вже почалася застуді, так і в профілактичних цілях — можна приймати чай з квітів гібіскуса (часто він продається під назвою «каркаде»), надзвичайно багатого вітаміном С.

В півлітра окропу додається столова ложка квітів, 1 паличка кориці (або щіпка меленої, але без цукру) і від чайної до столової ложки тертого імбиру (дітям поменше, дорослим побільше). Витримати на слабкому вогні 10 хвилин, потім процідити і пити гарячим, заїдаючи медом. Деяким подобається додавати в цей відвар апельсиновий сік, що робить його ще корисніше.

Хорошим питвом при простудних захворюваннях є також гарячий яблучний сидр. Нагрійте півлітра яблучного соку, додайте в каструльку тонко нарізаний і обов'язково очищений від шкірки невеликий апельсин, паличку кориці і дві гвоздичинки. Тримати на слабкому вогні (такому, щоб кипіння практично не було) потрібно близько 20 хвилин.

- Ви часто згадуєте мед, але говорите — заїдати ложкою меду. Звичайно ж мед прямо в чашку гарячого чаю кладуть. І нормально, начебто.

- Мед — чудовий засіб при застуді, і при безлічі інших захворювань. Аюрведа вважає його, поряд з топленим маслом, продуктом, який найкращим чином доносить цілющі речовини до тканин організму. Все так.

Проте мед категорично не можна нагрівати — з нектару він перетворюється на отруту, засмічуючи травний тракт і виробляючи токсини!

В рівній мірі, не раджу по два, тим більше — по три і більше разів розігрівати воду в чайнику. Один раз вскипятили — все. Якщо потім ви її охлаждаете і знову розігріваєте, ви привносите в свій організм купу гидоти.

- Чи є загальні принципи дієти при застуді?

- При простудних захворюваннях у меню обов'язково включають апельсиновий сік (чим більше, тим краще), часник, а також супи. В супах повинні бути присутніми інгредієнти, які, за класифікацією аюрведи, володіють гірким або кислим смаком. Гіркий смак у більшості трав з темно-зеленим листям. Гірчинка присутня також в моркві, кмин, насіння та олії з кунжуту. «Кислими» вважаються, наприклад, йогурт, сир, лимон, томати, оцет.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner