- Так як все-таки правильно заварювати зелений чай?
- Так само, як і чорний. Потрібно взяти чай з розрахунку одна чайна ложка на чашку плюс чайна ложка на заварний чайник, залити його свіжим окропом, закрити кришкою і настоювати 5-7 хвилин. Але найкраще заварювати зелений чай в окремій чашці. У жарку погоду його можна поставити в холодильник і пити холодним. Обов'язкова умова - заварюють чай тільки свіжою чистою водою, "білим ключем". До речі, зелений чай можна заварювати багаторазово.
- А чим він корисний?
- Будь-який чай дуже корисний. Крім прекрасного смаку й аромату він містить у своєму складі безліч необхідних людині речовин: вітаміни, ефірні олії, танін, кофеїн, теобромін та інші. У зеленому чаї в 10 разів більше вітаміну С, ніж в чорному, дубильних речовин - в 2 рази. У порівнянні з чорним чаєм, зелений відрізняється більш сильним збудливим і стимулюючою дією. Лікувальні можливості цього напою дуже великі. Наприклад, дво-триденним настоєм зеленого чаю знищуються дизентерійні палички. Що у ньому міститься вітамін Р чудово зміцнює стінки судин, тому його використовують при лікуванні важких крововиливів і старечій крихкості капілярів. Зелений чай виводить з організму важкі метали.
Добре регулярно вживати зелений чай і тим, хто проходить лікування від виразки дванадцятипалої кишки. Всім без винятку лікарі радять пити не менше шести чашок чаю в день - він принесе тільки користь. Зелений чай не має жодних протипоказань, його можна давати навіть дітям - звичайно, більш слабкий настій.
- А як ще можна використовувати зелений чай?
- Тим, кого закачує у різних видах транспорту, варто спробувати жувати сухий зелений чай - щоб впоратися з нудотою. Допоможе це диво-засіб і при кон'юнктивітах, засміченні, запаленні очей. Для цього потрібно змішати міцний холодний настій зеленого і чорного чаю з червоним сухим вином у пропорції чайна ложка вина на склянку чаю і промивати їм очі.
- Як правильно вибрати зелений чай?
- Перше, на що потрібно звернути увагу, - це ціна. Хороший чай не повинен коштувати дуже дешево. Дуже важливо, як він упакований. Чай ні в якому разі не повинен стикатися з целофаном, кращий варіант - упаковка з фольги або пергаменту. Листочки хорошого чаю обов'язково скручені, вони не повинні бути плоскими, різаними. Колір - поєднання сріблястого і зеленуватого відтінків.
До речі, всупереч поширеній помилці, крупнолистовий чай - далеко не кращий вибір: грубі листки не скручуються і служать швидше напівфабрикатом. Хороший напій має ніжний оливковий відтінок, він прозорий, але, постоявши трохи, стає мутним.
Можна провести такий тест: наполігши чай, злегка натисніть на листочки, що залишилися після заварювання. Чим вони м'якше і ніжніше, тим чай якісніше. Ще один секрет: хороший чай повинен бути свіжим. Без шкоди для смаку його можна зберігати не більше двох років.
- Зараз з'явилося безліч видів ароматизованих зеленого чаю. Не зменшує чи це його корисні властивості?
- Здавна в Китаї, де вживають тільки зелений чай, його ароматизували квітками жасмину, рідше - магнолії. Він відрізняється незабутнім ніжним смаком і ароматом. Чай з жасмином можна купити і сьогодні. Вважається, що будь-які інші запахи перебивають, псують смак чаю.
У нього, до речі, не можна додавати цукор або пити його з цукерками, бутербродами. Зелений чай хороший сам по собі.