Чай з квіток чайної троянди є одним з найпопулярніших квіткових чаїв.
Бутони чайної троянди можна заварювати, як самостійно, так і ароматизувати ними чай.
Чай з квіток чайної троянди дуже корисний, смачний і ароматний. Троянду використовують для природного ароматизації чайного листя. Найчастіше квітки чайної троянди використовують для ароматизації травянные зборів, чаїв для щоденного вживання та китайських пуерів.
Такий чай є добрим антисептиком, що має противірусні та антибактеріальні властивості. Чай з трояндою п'ють при застуді, як відхаркувальний засіб. Також він володіє властивістю піднімати настрій, виводить зі стану депресії.
Настій з квіток (бутонів) троянди заспокоює слизову оболонку шлунку і кишечника, корисний при захворюваннях ШКТ.
І найголовніше цей чай має дуже ніжний солодкуватий смак і яскравий аромат з фруктовими нотками. Тому Вам забезпечено насолоду та гарний настрій за чашкою чаю з квітів троянд.
Як заварювати чай з квіток троянд
Для цього необхідно взяти 2 чайні ложки квіток і залити їх кип'яченою водою, температура якої повинна бути не більше 70-80 градусів. Дати настоятися 5 хвилин.
РЕЦЕПТИ
Сироп з квіток троянд
На 1 кг підготовлених пелюсток витрачають: 4 кг цукру, 9 л води.
Свіжозібрані пелюстки троянд сортують, видаляють зіпсовані, підсохлі, збирають у пучок і ножицями зрізують плодоніжки разом з білим або жовтим підставою пелюсток.Підготовлені пелюстки складывют в друшляк, волосяне сито або решето і просівають, щоб звільнитися від пилку. Миють холодною проточною водою, укладають в емальовану каструлю, заливають киплячою водою і кип'ятять до тих пір, поки пелюстки не втратять свого кольору, тобто не посвітлішають, додають цукор, ставлять на вогонь і кип'ятять 8-10 хвилин. Піну по мірі появи знімають. Сироп гарячим розливають у гарячі сухі пляшки, закупорюють пробками з притискними пристроями, а якщо корковими, то обв'язують шпагатом. Кладуть на бік до повного охолодження.
НАПІЙ З ПЕЛЮСТОК ТРОЯНД
Миті, відсортовані пелюстки троянд укладають в банку і пересипають цукром (на 1 кг пелюсток троянди 1 кг цукру). Зберігають у теплому приміщенні. За 5-10 днів поступово жидкцрь осідає на дно банки, а пелюстки спливають нагору. По мірі накопичення обережно сироп зливають у пляшки і закупорюють.
Використовують як ароматний напій з газованою водою або подають до чаю.
ВАРЕННЯ З ПЕЛЮСТКІВ ТРОЯНД
Для приготування варення придатна казанликська троянда, рясно квітуча, з рожевими, середнього розміру квітами. Для варення можна використовувати і інші запашні сорти, особливо зморшкуватою троянди червоного і рожевого кольору, а також пелюстки шипшини.
Існує кілька способів варіння варення з пелюсток троянди.
Перший спосіб
Для варення придатні напіврозпустилися і квітучі троянди. Квітки троянд збирають у пучок і ножицями зрізують плодоніжки разом з білим або жовтуватим грубим підставою пелюсток. Пелюстки складають у друшляк, волосяне сито або решето і просівають, щоб звільнити їх від пилку. Миють холодною проточною водою під душем. Після миття друшляк занурюють в каструлю з киплячою водою на 5-10 хвилин, потім охолоджують проточною водою і дають стекти. Бланшировочную воду фільтрують через багатошаровий марлевий фільтр і використовують для приготування цукрового сиропу. Для сиропу 660 г цукру розчиняють в 1 л води (40 %-ний сироп), додають 1-2 г лимонної кислоти на 1 л сиропу і заливають пелюстки троянд. Варять одноразово.
Другий спосіб
100 г очищених митих пелюсток троянд укладають в каструлю. Готують цукровий сироп з розрахунку 400 г цукру на 2,5 склянки води. Пелюстки заливають цим сиропом і варять до готовності, поки вони не втратять пружності.
Третій спосіб
Підготовлені очищені миті пелюстки троянд з рівним за масою кількістю цукрового піску (просіяного) розтирають у фарфоровій ступці до отримання кашкоподібної маси. Отдельна готують цукровий сироп з розрахунку 1 кг цукру, 2 склянки води на 200. г пелюсток. Заливають цим сиропом розтерті з цукром пелюстки і варять до готовності.
Четвертий спосіб
Приготовлені очищені миті пелюстки, троянд складають у каструлю, пересипають рівним за масою кількістю цукру, трохи розтирають, додають 1,5—2 г лимонної кислоти, розведеної в 1 столовій ложці холодної прокип'яченої води. Перемішують все це в каструлі, залишають на кілька годин, нещільно закривають кришкою.
Готують цукровий сироп з розрахунку 1 стакан цукру на 0,5 склянки води, заливають їм пелюстки і варять до готовності.
Готове варення фасують в банки гарячим розливом або пастеризують при 90° с: банки місткістю 0,5 л — 10 хвилин, 1 л — 10-15 хвилин.
ПЕЛЮСТКИ ТРОЯНД В ЦУКРІ
Пелюстки казанликській або інших сортів троянди відбирають, миють. Нарізаними у вигляді локшини або цілими укладають в емальований, скляний або фаянсовий посуд, додають рівну кількість цукрового піску і дерев'яним товкачем розтирають до одержання однорідної маси. Масу укладають у сухі чисті банки, накривають кришками і зберігають у холодному сухому приміщенні, погребі, підвалі.
Використовують для ароматизації чаю.
ЗАСТОСУВАННЯ В КОСМЕТИЦІ
У косметиці використовуються в основному пелюстки дикорослих і культурних троянд, рідко — плоди.
1. З свіжих пелюсток троянд можна приготувати настій для протирання сухою, ніжною, чутливою, а також старіючої шкіри: 2 столові ложки дрібно нарізаних пелюсток залити склянкою окропу, укутати його рушником, настояти 20-30 хвилин, охолодити і процідити. Холодний настій можна використовувати для зрошення особи (з пульверизатора) два рази в день. Така процедура тонізує шкіру, добре освіжає її в спекотний літній день.
2. Для освіження шкіри обличчя рекомендується такий лосьйон: на склянку рожевих пелюсток взяти склянку горілки або одеколону. Суміш закрити кришкою і поставити в темне місце на 10 днів, потім процідити і додати 2 чайні ложки дистильованої або кип'яченої води.
3. Півсклянки сухих пелюсток троянд залити доверху окропом, закрити і дати настоятися добу. Потім процідити і додати 200 г настою столову ложку гліцерину або розведеного гарячою водою сорбіту (для консервації).
Настоєм рекомендується протирати обличчя і шию замість умивання вранці або перед сном.
4. З настою пелюсток троянд можна приготувати кубики льоду, якими корисно протирати обличчя вранці і ввечері.
5. Дві-три столові ложки подрібнених пелюсток троянд настояти в склянці окропу до теплого стану. Цей настій використовується для компресів при зморшкуватою, млявою шкірі, розгладжує і зміцнює її, звужує пори.
6. Для протирання шкіри з розширеними порами, чутливої або подразненої використовується настій із зелені петрушки (або кропу) і сухих пелюсток троянди .
7. Медово-рожевий лосьйон: змішати чайну ложку меду, 100 мл рожевої води або настою пелюсток троянди , 50 мл 50 %-ного спирту і столову ложку лимонного соку.
Лосьйон є тонізуючим засобом, придатним для будь-якої шкіри, на особливо добре освіжає стомлене обличчя. Зберігати в закритій пляшці в прохолодному місці.
8. Суху шкіру обличчя рекомендується протирати вечорами молоком, розведеним рожевою водою.
9. Тонізуючий лосьйон для сухої, збезводненої, чутливої шкіри: 2 столові ложки суміші пелюсток троянди і квіток жасмину залити 2 склянками окропу.
Через 4-6 годин настій процідити, додати в нього 2 столові ложки квіткового одеколону і 2 ампули вітаміну В1.
10. Туалетна вода для сухої і нормальної шкіри: 3 мл бури розчинити у 70 мл гарячої рожевої води. Як тільки суміш охолоне, додати в неї чайну ложку меду, чайну ложку гліцерину і столову ложку спирту. Суміш процідити.
11. Дві-три столові ложки пелюсток троянди залити склянкою окропу і настоювати як чай до теплого стану. До настою додати рівну кількість горілки і чайну ложку гліцерину. Протирати нормальну і жирну шкіру замість умивання.
12. Лосьйон для освіження жирної пористої шкіри: змішати настій пелюсток троянди (см, 1) (60 мл) з 30 мл лимонного соку, 30 мл соки огірка, 10-20 мл горілки і 10 мл гліцерину.
13. Лосьйон для догляду за жирною і нормальною шкірою:
4 склянки сухих пелюсток червоних троянд залити 0,5 л оцту, помістити в щільно закривається посудину і настояти 3 тижні. Потім процідити і розбавити рівною кількістю кип'яченої води. Отриманий лосьйон добре тонізує шкіру.
14. Болгарська фітотерапія рекомендує при жирній шкірі обличчя проводити інгаляції з використанням пелюсток троянди: на дно сита або друшляка, поміщеного на посудину з киплячою водою, помістити шар пелюсток. Особа тримати над парою 15 хвилин. Процедура освіжає шкіру обличчя.
15. В домашніх умовах для обтирань, масок, добавок у креми добре користуватися соком свіжих плодів, отриманих за допомогою соковижималки.
16. При рожевих вуграх марлеві серветки змочити в настої плодів (1:20), злегка віджати і накласти на обличчя на 15 хвилин через день. Курс — 20 процедур.
17. Маска для будь-якої шкіри: покласти в скляну баночку 5 квіток троянди, залити склянкою мінеральної або кип'яченої води. Через 20 хвилин настій процідити, розвести в ньому трохи рисового борошна або товченої геркулеса, щоб вийшла кашка. Нанести її на обличчя, шию і груди. Тримати 30 хвилин, змити теплою водою. Після зняття маски шкіру змастити підходящим для шкіри кремом.
18. Висушені пелюстки троянд подрібнити в кавомолці для отримання рожевої «муки». До чайній ложці цієї муки додати десертну ложку сметани або вершків, чайну ложку яєчного білка, все ретельно перемішати і дати настоятися протягом 5-6 хвилин. Отриману суміш накласти на заздалегідь очищене обличчя і шию на 20-30 хвилин.
Маска застосовується при нормальній шкірі, живить і тонізує шкіру, надає пом'якшувальну дію.
19. Тонізуюча маска з холосасом для будь-якої шкіри (холосас — густа, сиропоподібна, темно-коричневого кольору рідина, кисло-солодкого смаку і своєрідного запаху, готується на згущеному водному екстракті плодів шипшини і цукру). На обличчя нанести крем в залежності від типу шкіри, потім зверху по крему — столову ложку холосаса. Тривалість маски — 15-20 хвилин. Змити водою кімнатної температури.
20. При надмірно чутливою шкірі столову ложку пелюсток троянди заварити склянкою окропу, накрити кришкою, дати настоятися 30 хвилин, процідити. Настій заправити крохмалем (як для густого киселю), нанести на обличчя на 15-20 хвилин, потім змити водою.
21. Сухі пелюстки троянд подрібнити, 1-2 столові ложки всипати в фарфорову чашку і додати теплу воду до отримання густої кашки. Безперервно помішуючи, нагріти її на пару протягом 7-10 хвилин, злегка остудити і накласти на ліло і шию. Через 20-25 хвилин маску видалити ватним тампоном, а обличчя обполоснути теплою водою. Такі маски роблять 2-3 рази в тиждень. Рекомендується для млявою, широкопористой шкіри.
22. Маска для пористої шкіри: збити в густу олену один яєчний білок, додати в нього столову ложку меду, 2 столові ложки борошна і кілька крапель трояндової води. Змити водою через 20-25 хвилин .
23. Для сухої шкіри особи рекомендуються горячехолодные компреси. Для гарячих застосовується настій пелюсток троянди, для холодних — жасмину. Починають з гарячих компресів, які тримають півхвилини, холодні -1 хвилину. Чергувати компреси слід 10 разів.
Для приготування настою столову ложку сировини заливають склянкою крутого окропу, настояти 3-4 години і процідити.
24. Маска для сухої шкіри: зварений круто яєчний жовток розтерти з чайною ложкою оливкової олії і чайною ложкою меду в однорідну масу. До суміші додати рожеву воду до густоти сметани. Якщо суміш вийде рідким, додати борошно. Маску тримати 30 хвилин.
25. Пом'якшувальна маска для сухої шкіри з зморшками: розмішати 0,25 жовтка, звареного круто, з чайною ложкою меду і 2 чайними ложками оливкової олії, додати трохи рожевої води і нанести на обличчя. Змити через 1,5—2 години.
26. Для сухої шкіри особи чайну ложку рожевої борошна змішати з чайною ложкою живильного крему (вершкового масла або свинячого жиру). Нанести на шкіру липа і шиї.
27. Крем з пелюсток троянди для нормальної і сухої шкіри: пелюстки троянд (4-5 бутонів) пропустити через м'ясорубку і ретельно розтерти з розтопленим на водяній бані маргарином (50 г) і бджолиним воском (10 г). До суміші додати чайну ложку масляного розчину вітаміну А.
Основні | |
---|---|
Смакові інгредієнти | Натуральні |
Вага | 50 г |
Виробник | Світ Трав |
Розмір чайного листа | Крупнолистовий |
Форма випуску | Розсипний |
Склад чаю | Моночай |
Країна виробник | Китай |
Тип чаю | Трав'яний чай |
- Ціна: 170 ₴/упаковка