Продавець Світ Трав - трави, індивідуальні збори, чаї та спеції розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1806 відгуків
Ми в соціальних мережах! Підписуйтесь, кнопки праворуч :)

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 10:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

+380 (96) 665-13-33
+380 (99) 665-13-33
вулиця Євгена Котляра, 20 (склад), 61000, Харків, Україна
Кошик
Світ Трав. Сушені трави, збори, спеції, чаї

Чай з трав на кожен день

Чай з трав на кожен день

Венедикт Дадыкин, вчений агроном. Фото Наталії Alboni.

Трав'яні чаї правильніше було б називати не чаями, а трав'яними напоями, оскільки у них або зовсім немає чайного листа, або його зовсім небагато.

 

Що п'ють довгожителі?

Мені не раз доводилося пити смачний напій із суміші чебрецю, липового цвіту і медунки з довгожителем села Ясна Поляна Іваном Манохиным. Йому було 103 роки! Та й сам іменитий господар яснополянській садиби Лев Миколайович Толстой до глибокої старості волів напій з власноруч вирощених і подрібнених коренів цикорію.

В гірському Дагестані я якось зустрів бородатих пастухів-аксакалів похилого віку (старшому було 105!), які якості чайної заварки використовували свіжі коріння шипшини. Запам'ятався темно-рожевий, насичений колір і незвичайний аромат, куди більш приємний, ніж той, що дають плоди. Не менш оригінальним чаєм з вересу, приготовленим по стародавньому рецептом, напоїли мене одного разу лісники Брянщини.

Втім, ще в Стародавній Русі напої з трав і коріння споживали задовго до появи заморського чаю (його завезли до нас менш 300 років тому). І аж до початку минулого століття «узвар» з черносмородіновим і малинових пагонів, а ще іван-чаю (зніту) пили, коли хотіли уникнути застуди і відновити сили після важкої роботи. І, як випливає з життєписів тих років, трав'яними зборами користувалися не в якості «швидкої допомоги», а постійно, день у день, що входило вже в звичку. І тільки з долученням до привозному байховому чаю поступово були забуті і багато рецепти, і самі трав'яні збори.

За рецептами предків

Інтерес до пошуку і збору запашних трав зародився в мені ще в далекому дитинстві. На все життя запам'яталося, як з дідом Іваном — уродженцем тульської глибинки — ми годинами бродили по високому разнотравью в пошуках духовитых «диво-трав», невимовно радіючи кожній знахідці, що поповнювала наші букети. Потім все здобуте дід любовно розкладав на особливі полиці і довго сушив. І це наповнювало додому ні з чим не порівнянним ароматом, коли весь навколишній повітря надовго ставав квітково-пряний.

З тих пір аромат цілющих трав асоціюється у мене з напівзабутим світом дитинства і родинними коренями. Я повернувся до них лише багато років потому, коли став по крихтах збирати цінні відомості про корисні стеблинках і коріннях в довідниках і авторитетних наукових книгах.

Наведу перелік найбільш затребуваних цілющих рослин від найпоширеніших недуг.

Зміцнюють серцево-судинну систему: глід (нарівні з плодами — квітки і листя), звіробій, кропива, любисток, мати-й-мачуха (квітки і листя), календула, гречка (квітучі стебла), меліса, огіркова трава, пустирник, таволга, деревій, цикорій (корінь і стебла).

Знижують тиск: барбарис, буквиця, суниця (квітки і листя), буркун, чорноплідна горобина (плоди і листя), спориш, череда.

 

 

Підвищують тиск: лимонник, золотий корінь, розмарин.

Нормалізують функцію шлунково-кишкового тракту: аніс (насіння і листя), бадан, молоде листя берези, смородини, яблуні, а також ісопу, кипрей, ромашка аптечна, яглиця, брусниця (листя), материнка, ожина (листя), манжетка, м'ята, спориш, чебрець, кмин (насіння і листя), деревій, чага, глуха кропива (глуха кропива).

Мають высоковитаминным, загальнозміцнюючою дією: молоде листя берези, клена, обліпихи, чорної смородини, малини, брусниці, ожини, а також кропива, кислиця, первоцвіт, яглиця, ягоди обліпихи, калини, червоної горобини, актинідії, плоди і листя шипшини.

Помітно тонізують: елеутерокок, аралія, левзея, лимонник.

Заспокоюють і усувають безсоння: коріння валеріани, синюха, верес, материнка, звіробій, котовник, меліса, синеголовник, хміль, шоломниця байкальський.

Усувають головний біль: кипрей, конюшина, первоцвіт, лаванда, вербена.

Підвищують імунітет, опірність до хвороби: женьшень, аралія, елеутерокок, левзея, цикорій, шипшина, калина, ліщина, обліпиха, кульбаба, суниця.

Напередодні сезону

Важливо не упустити момент самого багатого накопичення в рослинах поживних речовин. Так, у смородини, глоду, берези він настає тільки під час розпускання листя (в кінці квітня — початку травня), а, наприклад, у обліпихи — в серпні. Причому свіжозібрані листя і квітки зазвичай багатша висушених, тим більше що зберігалися тривалий час.

Перші вітамінні, підвищують загальний тонус чаї я заварюю зазвичай 13-15 квітня з золотящихся на сонці квіток мати-й-мачухи, хоча вони і з явною гірчинкою. Другий збір — 23-25 квітня — з розквітаючої медунки, третій — з пилять жовтим пилком сережок верби бредины, а п'ятий — з суміші молодих, що тільки-тільки що розпустилися листя смородини, берези, клена, кропиви.

Основні ж збори трав припадають на початок літа, коли вони цвітуть, а точніше, починають зацвітати. У густеющем на очах різнотрав'я — в лісі, на лузі і в садах можна зібрати чайну заварку на будь-який смак.

У червні збирають листя і квітки суниці, зніту, малини, шипшини, ожини, чорниці, брусниці, а в липні — що зацвітають пагони чебрецю, материнки, м'яти, манжетки, котовника.

«Чайна заварка» зростає не тільки в полі, але і в саду, на деревах і чагарниках. Зберіть і спробуйте на смак листя і квітки вишні, яблуні, груші і шипшини. До речі, у шипшини вони не менш смачні, ніж плоди, тільки зі своєрідною терпкістю.

Улюблена заварка

В різні роки в якості чайної заварки я перепробував не менше 100 різноманітних трав, листя і квіток. І окремо, і в сумішах в різному поєднанні. Більше всього я небайдужий до таволге вязолистной (інша назва — комірник, хоча в народі її нерідко називають медовиком — за медовий аромат). У Франції таволгу вважають царицею лугів і заварюють при лікуванні мало не всіх хвороб.

Улюблені місця перебування таволги — заливні луки, сирі сонячні, а іноді і затінені переліски, вирубки, береги річок і струмків. З середини червня і майже до кінця літа високі кущі таволги буйно квітнуть, випускаючи великі кремово-білі мітелки з дрібних пятилепестковых квіток, які виділяють ні з чим не порівнянне пахощі. Збирати її не повністю розпустилися суцвіття краще на початку липня. І відразу після збору розкласти тонким шаром в тіні, в добре провітрюваному місці, на аркуші картону або фанери. Зберігати траву краще всього в щільно закритих банках.

Чай з суміші рівних частин таволги і звичайного чорного чаю добре пити цілий рік — це, як правило, дозволяє не застуджуватися і нормалізує тиск.

Нерідко я п'ю і інші квітково-трав'яні чаї, які складаються з листочків яблучної м'яти, барбарису, лимонника, шавлії, квіток шипшини, липи, а також плодів шипшини і червоної горобини. А в кінці червня, під час цвітіння чубушника (у нас його прийнято називати жасмином), не втрачаю шанс приготувати з його свіжих квіток на рідкість запашний чай з тонким незвичайним смаком.

Зрозуміло, що більшість рослин не швидкодіюча таблетка, а скоріше профілактичний засіб уповільненої, накопичувального дії.

Особливо — про смак оздоровлюючих чаїв. Найчастіше вони «травянисты» і, прямо скажемо, не дуже смачні. Проте завжди є можливість поліпшити їх, додавши в будь-який збір траву з приємним ароматом, наприклад м'яту перцеву або яблучну, мелісу, котовник, квітки липи, чубушника, а також ісопу, змієголовник, материнку, лимонник, плоди, квіти і корінь шипшини, листя вишні. Можна додати трав'яний чай і трохи свіжозавареного байхового чаю, часточку лимона або ложку меду.

Грядка корисних трав

Багато з рослин, що потрібні для чаю, нерідко ростуть на найближчому лузі або прямо за огорожею саду. Тільки зазвичай в різних місцях. Щоб не витрачати час і сили на їх пошук, є сенс виділити в саду для посадки окрему грядку. У мене, наприклад, в саду ростуть звіробій, суниця лісова, материнка, яблучна м'ята і таволга.

Окреме місце я виділив під цінні багаторічники з Далекого Сходу і з Північної Америки, які в Росії ні в лісі, ні в поле не зустрінеш: аралію маньчжурську, елеутерокок, лимонник, актинідію і красиво квітучу ехінацею.

Посадковий матеріал більшості рослин придбати зараз цілком реально: нерідко він продається в магазинах і садових центрах, які торгують насінням і саджанцями.

При виборі місця для посадки корисних трав виходите з того, що їх швидкий ріст при регулярному «стрижки» можливий і середньої по родючості грунту, але при постійному поповненні поживних речовин з допомогою регулярних підгодівлі. Однак «вихідці з дикої природи» завжди віддають перевагу органічним добривам. В грядку між рядами навесні і восени бажано додати компост або добре перегнилий гній, а при їх відсутності — готові органічні гранули. Корисні і слабкі водні розчини органіки. І звичайно ж періодично рослини вимагають прополок, а під час посухи — рясних поливів. Проте всі турботи про корисні травах з лишком заповнять помітним поліпшенням вашого здоров'я!


Смачні чаї

Рецепти трав'яних чаїв, пропоновані фармацевтом Наталією Замятін

 

● Лист бадану — 3 частини, листя малини, чорної смородини, трава материнки — по 1 частини. Загальнозміцнюючий чай.

● Меліса або котовник, звіробій, квітки або плоди глоду, квітки липи, листя м'яти — в рівних частинах. Чай має м'яку заспокійливу дію.

● Листя меліси або котовника, квітки ромашки, трава деревію, трава чебрецю — в рівних частинах. Загальнозміцнюючий чай.

● Плоди чорної бузини — 2 частини, квітки липи і трава чебрецю — по 1 частини. Чай не тільки смачний, але і допомагає при болях у спині та невралгії.

● Ромашка аптечна, трава чебрецю, лист м'яти перцевої — в рівних частинах. Ароматний чай, поліпшує травлення, знімає здуття живота, заспокійливий.

● Листя ожини, малини, кропиви, суниці і яблучна шкірка — в рівних частинах. Вітамінний чай, поліпшує травлення.

● Трава звіробою, лист м'яти, лист шавлії — по 2 частини, ромашка, листя бадану, трава чебрецю — по 1 частини. Чай знижує кислотність шлункового соку. Рекомендується при гастриті з підвищеною кислотністю і виразці шлунка (2-3 склянки на день).

● Плоди шипшини, чорної смородини, горобини і лист кропиви — в рівних частинах. Вітамінний чай, використовується також при подагрі, ревматизмі та артриті.

● Листя малини, ожини, чорної смородини, квітки білої акації — в рівних частинах. Чай не тільки смачний, але і регулює обмін речовин, очищає кров».

● Кропива, плоди шипшини та чорної смородини, сушений корінь моркви — в рівних кількостях. Чай має вітамінним дією.

Збирають «чайні» трави в сонячний день після того, як висохне роса. Трави з міцними стеблами пов'язують в тугі пучки і розвішують для сушіння в провітрюваному затемненому місці. У ніжних рослин листя відривають від стебел і розсипають на рамі, затягнутою марлею, або аркуші картону.

Листя малини, ожини, зніту і суниці краще попередньо ферментировать. Для цього їх перед сушінням розминають до появи соку і дають полежати в теплому місці, щоб вони не потемніли. Сушать при слабкому нагріванні.

Траву звіробою використовують для чаю лише висушену, свіжа вона не має смаку і запаху.

 
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner